Erasmus+ / 1. stáž / naši cukráři a pekaři v Itálii – aktualizace 5. 10. 2021

Zařazeno v ERASMUS PLUS - aktivity 2020/2022, Novinky Autor: Gabriela Tramplerová

Zpráva z Itálie

V sobotu 2/10 2021 odjel náš autobus a odvezl nám spřátelené školy z Nového Bydžova a Zábřehu na Moravě. Najednou jsme zjistili, že nám je smutno a hotel byl najednou nějak prázdný. Bylo fajn mít tady i mladé lidi z jiných škol a vyměnit si zkušenosti.

My jsme pro cukráře z Nového Bydžova připravili workshop na výrobu listového těsta a následně výrobky z tohoto těsta. Nás 8 cukrářek / pekařek a dalších 7 z Bydžova. Najednou byla kuchyň plná, bylo veselo a pracovalo se pod vedením naší doprovodné osoby. Vše se povedlo a Italové ochutnali jablečný závin s jablky dušenými na karamelu a na degustaci Proseca jsme udělali mini pizzy na raut.

S námi v hotelu zůstala učňovská škola z Brna.

V sobotu jsme si vypůjčily hotelové kola a vyrazily na cyklovýlet do okolí. Někteří ujeli 10 km a někteří 15 km. Cestu jsme si zpříjemnili návštěvou Gelaterie a konzumací zmrzliny.

Neděle pro nás byl den volna, ale ne pro každého. Večer na hotel dorazila hvězda projektu, pan RENATO ZARA. Cukrář z jihu Itálie. Muž malý vzrůstem, ale velký svými činy. Ještě večer po večeři si vzal paní učitel do kuchyně a začali se zadělávat těsta.

V pondělí nám začala praxe s panem Renato. Tento úžasný človíček je opravdu velký odborník. Od 20 let se věnuje cukrařině, i když má vystudovanou strojní průmyslovku. Za svůj život investoval do různých kurzů a vzdělávání na prohloubení zkušeností okolo 50.000 EUR.

Renato nejen rychle mluví, ale také rychle pracuje. Člověk nestíhá jeho tempu. Je hned tam a hned tady. Řekla jsem mu, že je Ferrari. I přes jazykovou bariéru se domluvíme. Je usměvavý, stále v dobré náladě, kterou rozdává všem okolo a přitom nás učí nové věci.

Vyzkoušeli jsme těsto na Cornetti – něco, jako francouzké briošky, PASTI ČOTI – snídaňové sladké pečivo a CANNOLI SICILIANA – Sicilské trubičky.

Vše jsme měli příležitost ochutnat nejen my, ale také hoteloví hosté a zaměstnanci.

Dnes pokračujeme ve výrobě facacii a určitě budeme dělat něco dál. Těšíme se!

burst

burst


Naše žákyně spolu s paní učitelkou Fotlýnovou zahájili druhý týden pečením pizzy v pizzerii CERINA. Všechny účastnice si musely vyrobit vlastní těsto, ozdobit ho a následně ve speciální peci na dřevo upéct . Mňam !!!

Nejen prací a praxí je člověk živ! Holky mají také prostor na prohlídky památek a poznávání okolí 🙂


Čas rychle běží a naše holky už jsou téměř na konci prvního týdne. Během těchto dní stačily napéct italské dobroty a k tomu se naučily dělat skvělou kávu, zapojila se i paní učitelka. Jak se jim daří, vidíte na přiložených fotografiích. Paní učitelka Mgr. Kamila Foltýnová nám zaslala také pár fotek z jejich italského stravování 🙂

 


Ve školní roce 2019/2020 jsme opět uspěli s žádostí projektu Erasmus+. Bohužel covid nám všechny aktivity/výjezdy pozastavil a teprve nyní se nám daří naše plánované aktivity rozjíždět. V neděli 19. 9. 2021 osm našich žákyní oborů cukrář a pekař vycestovalo na 3 týdny do Itálie do přímořské oblasti Milano Marittima spolu s odborným pedagogickým dozorem paní Mgr. Kamilou Foltýnovou. Holky společně s paní učitelkou absolvují odbornou praxi – učí se péct italské speciality a účastní se odborných kurzů jako např.: vaření kávy, výroby italské zmrzliny atd. Máme velkou radost, jelikož organizátorka těchto kurzů paní Kopecká, která i simultánně překládá tyto kurzy z italštiny do češtiny, ocenila skvělou reprezentaci naší školy, která nejen svým oblečením a chováním, ale také znalostmi, převyšuje běžné společenské normy.

Máme z vás moc velkou radost! A děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy 🙂