Úvodní stránka » HOTELOVÁ

Dne 19. 4. 2018 se v kavárně Noiva uskutečnila školní odborná soutěž „Cukrář roku 2018“.    

Soutěžili všichni žáci 3. ročníku oboru cukrář. Úkolem bylo zhotovit a dozdobit dort před zraky diváků. Odborné dovednosti cukrářů hodnotila odborná porota ve složení Mgr. Kamila Foltynová – učitelka odborných předmětů, Jana Tatková a Lukáš Szkandera – odborníci z praxe. Také pozvaní diváci – rodiče, známí, přátelé, spolužáci z druhého ročníku oboru cukrář vybrali dort, který se jim nejvíc líbil.

Odborná komise vyhodnotila tři nejoriginálnější dorty.

1.    místo Vladislav Hojstrič

2.    místo Markéta Galuszková

3.    místo Kateřina Stušová

Diváckou cenu získal dort Zuzany Kullové

UOV Anna Čunderlová

      

20.04.2018
16.04.2018

Dlouhodobě spolupracujeme s Centrem sociálních služeb na ulici Sokolovské v Českém Těšíně. 

Seniorům jsme připravily velikonoční nadílku v podobě chutných a voňavých beránků, zajíčků a vajíček. Pečení nás baví a rády pak výrobky seniorům osobně předáváme a strávíme s nimi příjemné chvíle, které nás vzájemně obohacují.

Žákyně oboru cukrář 1. ročník a UOV Iveta Bervidová

      

09.04.2018

19. 4. 2018 se koná v kavárně Avion, ul. Hlavní 2061, Český Těšín, soutěž žáků třetího ročníku oboru cukrář. Akce se koná od 15.00 hod.

Přijďte se podívat a fandit našim šikovným cukrářkám!

Leták

08.04.2018

Dne 6. 4. 2018 navštívily žákyně 1. a 2. ročníku oboru cukrář továrnu na výrobu sušenek a oplatků Opavia v Opavě - Vávrovicích.

Továrna je součásti nadnárodní společnosti Mondelez International. Společnost má asi 160 poboček, svou velikostí a objemem výroby sušenek a oplatků je největší v Evropě.                                                                                                        

Tým pracovníků, který se o nás staral po celou dobu exkurze, nás nejprve seznámil s historií, vývojem a sortimentem, který se v Opavii vyrábí.  Po celou dobu výkladu jsme degustovaly připravené sušenky a oplatky. Po té, co se žákyně dosyta namlsaly, nás pracovníci firmy provedli výrobní linkou, na které se vyrábí  OREO  a BEBE sušenky od samého počátku výroby až po jejich expedici.

Cukrářkám odborná exkurze přinesla mnoho nových poznatků. Shlédly výrobu na velkokapacitních linkách a získaly nové zajímavé informace o produktech, které téměř denně konzumují.

Bc. Anna Čunderlová, UOV

08.04.2018

aneb v CUPKU – odborné učebně pro žáky oboru cukrář a pekař to žije!

20. 3. 2018 žákyně prvního ročníku oboru cukrář připravily dle svých receptur vynikající zákusky. Pozvaly své rodiče a známé, aby jim předvedly, co se od září už naučily. Učitelé, rodiče a také paní ředitelka Ing. Vanda Palowská se zapojili do hodnocení. Body se dalo získat za chuť, ale také za celkový dojem ze soutěžního výrobku.

Ti nejlepší byli

Hrůzová Jana (Kávový řez), Křupalová Karolína (dort Harlekýn) a Waclavková Klára (Tiramisu).

  

03.04.2018

Ve dnech 19.- 21. 3. 2018 probíhal v učebně stolničení kurz BARISTA. Kurz byl zaměřen na práci s kávovarem, přípravu a servírování kávy espresso včetně malování obrázků na mléčné pěně.

Kurzu se zúčastnili žáci z třídy HT 1A, HT 1B a AC 2. Celkem 27 žáků.

Kurz vedl barista Jakub Točoň z Jeseníku.

Během teoretické části získali žáci základní informace týkající se historie kávy, pěstování kávovníku a vzniku jednoho z nejoblíbenějších nápojů na světě. První zmínka o kávě pochází z Etiopie. Tato země je považována za pravlast kávy. Jedna z nejpopulárnějších legend hovoří o pastýři jménem Kaldi, který si jednoho dne všiml, jak jeho kozy po sežrání červených bobulí z keřů dovádí a odvážně se pouští na příkré svahy, kterých se předtím bály. Kaldi se ze zvědavosti rozhodl prověřit povzbudivý účinek bobulí sám na sobě. Chvíli po ochutnání zjistil, že jeho mysl zaplavují pocity euforie podobné těm, které znal z omámení vínem. Dále se žáci dozvěděli, jak se kávová zrna sbírají, upravují a praží, ze kterých zemí se k nám dováží a jak se skladují.

Kurz pro žáky organizačně zajišťuje učitelka praxe Bc. Iveta Masopustová

  

03.04.2018

28. března 2018 pořádala HOA a VOŠ Havířov s.r.o soutěž v čepování piva a teoretických znalostech, které se týkaly výroby, čepování a skladování piva. Žáci soutěžili v Radegastovně Jitřenka v Havířově.

1. místo v soutěži jednotlivců získal - Matěj Kubátka

Naše soutěžní družstvo tvořili žáci ze třídy KČ 3. – Pyszková Šárka, Čapovcová Martina a Kubátka Matěj

Děkuji za vzornou reprezentaci školy.

Bc. Jiřina Szusciková, UOV

02.04.2018

  Dne 22.-23.3.2018 jsme se se třemi studenty zúčastnili soutěže hotelových škol ve světových jazycích, která se tento rok konala v Poděbradech na tamější střední hotelové škole.

Našimi studenty v soutěži byli: Václav Novák (HT3A), který soutěžil v anglickém jazyce ve vyšší kategorii, Barbora Pernická (HT2B) v nižší kategorii anglického jazyka a v jazyce německém ve vyšší kategorii Simona Lamaczová (HT3A). Nejvíce soutěžících bylo právě v obou anglických kategoriích, zatímco ve francouzských kategoriích 3 a ve vyšší jeden, stejně jako v obou kategoriích španělských byl/a  pouze 1 soutěžící …. to se pak soutěží.

27.03.2018

SKVĚLÝ ÚSPĚCH SOMMELIERŮ - NATÁLIE BABICOVÁ ZVÍTĚZILA

Ve čtvrtek 22. a v pátek 23. 3. 2018 se konala v Kroměříži mezinárodní gastronomická soutěž Gastro Kroměříž 2018. Žáci naší školy se zapojili do soutěže kuchařů, sommelierů a baristů.

Školu reprezentovali a umístili se

Natálie Babicová a Nela Babicová ze třídy HT 3. A – obor sommelier - 1. místo Natálie Babicová,

Roman Janík ze třídy KČ 3. – obor kuchař – stříbrné pásmo

Jan Lukač a Lucie Gombošová ze třídy HT 1.A – obor barista

     

25.03.2018
Moravskoslezský kraj Příspěvková organizace

Albrechtova střední škola je příspěvkovou organizací zřizovanou Moravskoslezským krajem